Mickes goda semlor!



En gång om året bakar min man, Micke. Till sin födelsedag. Han fyller egentligen år bara vart fjärde år. 29 februari. Men när det inte är skottår så firar vi honom den 28 februari. Och då är det ju tid för semlor.
I år så blev det Leilas recept. Undrar vart han har fått det receptet ifrån? ;)

De blev supergoda och han fick många komplimanger på kalaset för dem. Här kommer receptet:

18 st

Vetedeg
1 msk kardemummakärnor
3 dl mjölk
50 g färsk jäst
1,5 dl strösocker
1/2 tsk salt
150 g mjukt smör
1 ägg
11-12 dl vetemjöl

Fyllning
400 g mandelmassa
1 skvätt mjölk
8 dl vispgrädde

Ägg till pensling
Florsocker

Stöt kardemummakärnorna fint i en mortel och värm med mjölken tills den är fingerljummen. 37 grader.
Smula ned jästen i en bunke och lös den med mjölken, strösocker, salt, smör och ägg.
Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg.
Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek i ca 45-60 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader.
Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och baka ut till 18 st runda bullar.
Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper.
Jäs en gång till, ca 45-60 minuter.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda dem i mitten av ugnen i 6-7 minuter. Låt svalna.
Skär av toppen på bullarna och gröp ur innanmätet.
Rör innanmätet krämigt med riven mandelmassa och en skvätt mjölk.
Fyll semlorna med mandelmasseröra, spritsa över grädde och lägg på locket.
Pudra med florsocker.

Sedan är det bara att ladda en stor kopp kaffe och sätta tänderna i semlan. Mums!

Lycka till!

Bilderna är från Mickes kalas i år. Det bjöds också på gaffelkakor, Gullans kakor/Mickes godingar, chokladbiscotti, bullar och syltgrottor.



Din kommentar

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0