Mitt läckra påskbröd



Visst är det läckert det här påskbrödet. Man gräddar det som vanligt i ugnen och samtidigt så kokas äggen. Coolt va! Jag har bakat det i många år nu. Ni skulle sett Rogers glädje när jag gjort detta bröd första gången. Han tyckte det var jätte läckert och han berömmer brödet nästan varje år. Det är gott, men framförallt dekorativt till tusan, tycker jag. Det dröjer nu ett tag till nästa påsk, men här får ni receptet om ni är sugna att testa:

50 g jäst
4 dl mjölk eller vatten
2 tsk salt
1/2 olivolja
3 dl rågsikt
8-9 dl vetemjöl
9 okokta ägg, rumstempererade

Till pensling behövs 1 ägg och skalade sesamfrön och/eller havssalt. Men i år hade jag linfrön och solroskärnor på. Det var också jätte gott.

Gör som vanligt med jäst och ingredienser till en deg. Låt den jäsa i ca 30 minuter. Vält sedan ut degen på bakbordet dela den i 2 delar. Forma den ena halvan till en rund kaka, ca 28 cm i diameter. Lägg den på en smord eller bakplåtsklädd plåt. Placera 8 ägg jämt fördelat över kakan med spetsen på ägget inåt och 1 ägg i mitten. Rulla ut resten av degen till 9 st långa, smala längder. Lägg dem dubbelt och sno dem lite och lägg sedan en snodd runt varje ägg. Låt sedan brödet jäsa ca 25 minuter. Sedan är det bara att pensla kakan och strö på fröna och skjutsa in i ugnen i 225 grader, ca 25 minuter.

Lycka till!

Trevlig valborg!



Titta vilken fin bild jag hittade från Valborg för några år sedan. På bilden är Rasmus, Felix och Fanny. Tagen nere vid vår brasa här i Vidja.

Hoppas ni ska göra något skoj idag. Vi ska till Pillan och Jonas och grilla och umgås. Får se om det blir en sväng till Mellansjös brasa eller Stortorp för vi har ingen brasa i Vidja i år. Jätte tråkigt!

Kram till er alla!

23 år!



Idag är det 23 år sedan jag och min Micke blev ett par. Hade känt varandra i ca 2 år innan, men rätt var det var så slog kärleken till. Åren går fort när man har roligt, brukar man säga. Vi måste haft skit kul då, rent ut sagt, för oj vad tiden har gått fort.

Puss och kram, min fina man, jag älskar dig!

Påsk - me like! På skärtorsdagen hade vi knytis hos mor och far!



Vilken påskhelg!

Sommarvärme och härliga människor. Kan inte bli bättre!

Vi började påsken med knytis hos mormor och morfar, mina föräldrar. Emmelie, Patrik, Veronica, Henry, Micke, Lisa, jag och så mamma och pappa. På påskbordet avnjöt vi Emmelies ägghalvor med god röra på, Veronicas varmrökta lax och goda sill, Mickes gubbröra på kavring, mormors köttbullar och kasslergratäng (hon var så orolig att vi inte skulle bli mätta.... hihi, känner ni igen det från era mammor?), även hennes nybakta goda bröd, och så lite ostar, gott vin och även Champagnekonjak som mamma fick på sin 80-årsdag från kusin Cecilia. Vi har inte varit några Konjaksfanaster innan, men måste erkänna att denna var riktigt god. Så vi skålade och tackade Cecilia som kom hela vägen från Malmö till Stockholm och överraskade mamma på hennes dag för drygt 1 år sedan. Och dessutom hade denna smarriga dryck med sig.

Lite konstiga blev vi dock. Som ni kan se på bilderna. Bland annat lekte vi leken "vem har längst tunga" och även efter efterrätten som bestod av mormors egenhändigt plockade blåbär från Vidjaskogen och glass, leken "vem har blåast tunga". Vem tycker ni vann?

Patrik hittade dessutom på en egen liten lek med halsbandet på näsan, men den fick han leka själv.

Vi letade påskägg som påskharen gömt ute på tomten åt oss. Mös tillsammans. Så mysigt att träffas och umgås. Vilken härlig familj jag har. Älskar er alla och är så tacksam att ni finns. Mamma och pappa myser självklart massor när de har sina barn och barnbarn omkring sig. Lite ledsen var mamma dock att hon inte köpt något påskägg till sitt barnbarnsbarn Ulf-Henry (Veronicas hund), men han tog det bra och verkade inte sur på gammelfarmor.

Mitt när vi sitter och äter middag så knackar det på dörren. Lämpligt nog kom ett gäng påskkärringar på väg till Blåkulla som behövde lite godisenergi på vägen. Så söta och fina. Snacka om tajming!

Bättre inledning på påsken kunde vi inte ha. Tack alla som bidrog till en härlig skärtorsdag.

Imorgon ska jag försöka hinna med att skriva om påskkalaset som vi hade hos oss på långfredagen.

Nu ska jag krypa ned i sängen bredvid min Sudoko:nde man.

Kram till er, och god natt!

Vilken härlig vårdag!



Mycket vår och vänskap på min blogg nu! Men visst är det härligt. Idag har jag och min kära och fantastiska vän, Rosie, haft en heldag tillsammans. Fast jag började lördagsmorgonen med Pillan och morgonpromis kvart över 8. Sedan dusch, fix och frukost. Micke körde mig in till Farsta och pendeltåget. Ja, jag har åkt pendeltåg idag. Klockan 10.25 hoppade jag på tåget och där satt min vackra och älskade vän, Rosie, redan på tåget. Vi åkte till centralen och knallade till spårvagnen som tog oss långt ut på Djurgården. Vi knallade till Rosendals Trädgårdar. Vi var ju ganska tidigt ute för de öppnade klockan 11. Tur var det! Oj, vad mycket folk det kom dit idag. Vi satt ute i solen och fikade och drack vin till halv 4 ungefär. Såååå härligt! Vi babblade, mös och babblade lite till och mös massor ännu mer. Sedan shoppade vi lite i brödbutiken och tittade i växthusen på de fina blomsterarrangemang och blommor de har där. Efter det knallade vi längs med hela Djurgården i det härliga vädret. På Strandvägen på kajen satte vi oss på ett härligt ställe i solen och tog ett glas vin till. Mm.... så gott och såååå mysigt. Efter det så knallade vi till Centralen och tog pendeltåget hemåt igen. Rasmus hämtade mig i Farsta klockan 19.00. Vilken lyx! Hemma väntade middag och resten av familjen. Ännu mera lyx!
Vilken dag! Vi hade så mycket att prata om idag, jag och Rosie, så vi behövde verkligen en heldag tillsammans. Vi är faktiskt ganska bra på det. Ta heldagar och göra mysiga saker. I höstas åkte vi till Trosa en dag. Ibland har vi tagit båten till Vaxholm och där är ju också så härligt. Vi bor i en fantastisk stad med oändliga möjligheter så det är ju bara att ta för sig.

Rosie och jag lärde känna varandra 1977-07-07. Hennes familj köpte hus i Vidja. Ett hus som låg längs med Vidjavägen så vi hade bra koll på dem. Vi kallade dem för "Gröngölingarna" för de hade alla likadana träningsoveroller och just i färgen grönt. Vi lärde känna varandra och har alltid varit goda vänner. Har upplevt så mycket skoj tillsammans under alla år och jag dessutom den stora glädjen att vara gudmor till hennes son Ted. När Rosie och familj flyttade permanent till Vidja började hon dessutom i min klass och då var ju lyckan ännu större.

En god och kär vän som har en underbar humor och alltid nära till skrattet.

Hoppas ni alla har en mysig lördagkväll. Jag känner hur det värmer i ansiktet efter dagens sol och det känns härligt. Kanske vinet gjorde mig lite varm också. Tack Rosie, för en fantastisk dag. Det gör vi om snart igen.

Vänskap!



Vänner förgyller livet! Vänner ventilerar och umgås du med. Vänner hel:ar dig. Vänner hjälper dig. Vänner rådgör du med. Vänner skrattar du med. Vänner gråter du med. Vänner har du traditioner med. Vänner är många gånger viktigare än allt annat. Vänner är som den bästa skatten.

Idag satt jag på möte på jobbet. När jag kommer från mötet står dessa blommor på mitt skrivbord. Min fina goa Ullis har varit och lämnat dessa till mig. "Bara en liten fredagsbukett", sa hon när jag pratade med henne. Denna bukett betyder så mycket för mig och gör mig så otroligt glad. Ser ni lappen? Det står "kärlek" och så har hon ritat ett hjärta. Vilken vän! Hon är världens goaste. Har inte känt henne så länge, men hon känns som min syster. Känslomässigt står vi varandra jätte nära och jag älskar henne massor. Ullis är en skatt. Bättre än ett kinder ägg där man har 3 önskningar. Hon fyller alla dina önskningar med 1 önskning.

Har en annan gammal god vän som jag vill nämna också. Har känt henne lite grann sedan tonåren, blev sambo för 24 år sedan och lärde känna henne jätte mycket. Har haft så mycket skoj med henne genom åren. Ni som läser detta vet vem det är. Cattis! Vi bodde ihop i 2 år och det gick verkligen jätte bra. 2 tjejer som delar på ett hushåll brukar ledsna på varandra ganska snabbt, men inte vi. Helt otroligt egentligen. Vi är och var redan då väldigt olika, men vi kompletterade varandra förmodligen väldigt bra. Åren gick och vi har alltid haft kontakt, men jag fick barn och sedan när mina barn blev lite större fick hon barn. Vi har inte glidit ifrån varandra, men kontakten har inte varit lika tajt. Men nu känns det som vi har fått nytändning i vår vänskapsrelation och det är helt underbart. Igår fick Lisa ett paket i brevlådan. Från Gudmor Cattis. Det innehöll en påse påskskum. Inte märkvärdigt på något vis, men vilken lycka för en 11-åring som nästan aldrig får post och fick det denna gång och dessutom ett paket från sin gudmor. Små saker som betyder så mycket. Det vet Cattis hur man gör för att glädja andra. Och det gjorde Ullis idag också med mig när hon var upp med blommor på mitt jobb.

Ikväll har vi varit på middag hos Cattis och familj i Gubbängen. Så trevligt och gott. Hade kunnat stanna mycket längre, men Rasmus (sonen och chaffören) skulle iväg på bilträff i Barkarby och Lisa var dessutom trött så det var bara att pallra sig hem. Lika bra det så jag är pigg imorgon. För då ska jag träffa åter en gammal vän, Rosie. Vi har känt varandra sedan 1977-07-07, men henne ska jag berätta om en annan gång.

Tusen kramar till er och tack för att ni läser! Trots att det sällan är någon som kommenterar så har jag typ 30-80 besökare varje dag och det tycker jag är mycket. Jag är glad att ni läser min blogg. Känns liksom lite roligare att skriva då.

Ha en toppenhelg nu i det underbara vårvädret. Värna om dina vänner och krama dem massor!


Vårfix!



Energin flödar när solen skiner, fåglarna kvittrar och människorna runt omkring en är härliga. Då blir allting så lätt och jag får massor med energi. Har haft en halv vecka på jobbet, då jag vab:ade med Lisa måndag och tisdag, men jag har fått massor med saker gjort ändå på jobbet och träffat nya samarbetspartners och har en del roliga saker på gång till våra medlemmar. Vill egentligen inte blanda in mitt jobb i min privata blogg, men det ena ger det andra och just nu kände jag för att nämna det bara.

Såhär har jag pysslat hemma nu. Bordet med den blåa duken är ett stilleben utanför vårt köksfönster. Den ändrar lite stil och utformning efter årstid. Nu kändes det som om det var dags att förnya lite. Har haft en lila duk där nästan hela vintern. När min svägerska Marie var och hälsade på i februari sa hon "men, du har ju glömt att ta in duken". Nej Marie, svarade jag, det är ju för lulllull:et och myset jag har duken där på bordet, med det andra fina på. För att det ska se trevligt ut när vi tittar ut genom sovrums- och köksfönster. "Jaha", sa hon bara då.

Hur som helst så lade jag på en blåvit duk, lät Budda-huvudet vara kvar samt ljusstaken som jag fyndat på Öland på loppis. Det jag förnyade med var några videkvistar i en vas och några lökar påskliljor. Visst blev det fint!

När jag gick runt på tomten så såg jag bakom Rasmus och Lisas gamla lekstuga att det blommade krokus, scilla och påskliljor. För några år sedan när vi gjorde om rabatten lade vi fyllnadsjorden där och då följde lite lökväxter med. De är fina där de står, men kände ändå att vi ser dem egentligen inte där och kanske roligare att ha dem i kruka på ställen vi ser oftare. Sagt och gjort. Spaden i backen och jag grävde upp några av dem och planterade i kruka. Resultatet ser ni på bilderna. Får se hur de trivs. Än så länge har det gått bra!

Idag är det fredag och solen har skinit hela dagen. Hela helgen framför oss! Så ha en skön helg, alla nära och kära! Puss och kram från Moni!

Herr och fru Strandljung på finmiddag!



Vad tycker ni? Är vi inte snygga? Vi var denna kväll, fredag 1 april, bjudna på Patentmiddag på Clarion Sign Hotel i stan. Micke har uppfunnit en (ja, faktiskt 2, har hunnit med en i år redan, så nästa år blir det Patentmiddag igen) pryl till Ericsson. Och som uppskattning från Ericsson fick vi en fin middag. Privatchaufför hade vi också, dagen till ära, nu när vi har en så stor son som har körkort. Snacka om lyxigt! Maten var god och vi fick en trevlig kväll. När vi ville åka hem ringde vi bara sonen som kom och hämtade och körde hem oss.


Lyckan är en ny cykel!



Lisa fick en ny cykel av oss i 11-års present. Visst är den snygg! Det är en 26 tummare fast som en riktig damcykel. Gissa om hon är glad! Hon matchar sin nya fina cykel perfekt. Två skönheter tillsammans!

Våren är här!



Hej på er!

Visst är det härligt med vår i luften.

Jag åkte till Sälen i torsdags med mina härliga Bimbotjejer och när jag kom hem var all snö borta. Och krokusarna hade kommit upp på hemma på tomten. Så härligt! I Sälen var det inte heller mycket snö, men det gjorde inte oss något. Vi har druckit massor med bubbel, babblat, myst, varit på utomhus afterski med bl a Uno Svenningsson, druckit öl och jäger, dansat till Alcazar, ätit middag på Högfjällshotellet och bara njutit av ledig tid tillsammans. Fyllt på energiförrådet massor med dessa härliga tjejer. I Barren (familjen Gundlers hus) trivs jag som fisken. Det är verkligen som balsam för själen att vara där.

När jag kom hem i söndags kväll var Lisa inte helt pigg. Hennes astma har varit jobbig med henne igen. Idag mår hon mycket bättre och det låter renare och öppnare i luftrören igen. Vi har varit hemma igår och idag och har hunnit myst mycket också. Härligt! Jag har även pysslat lite. Imorgon blir det nog skola och jobb igen.



Plockade lite blåbärsris från mamma och pappas tomt. Fick några Forsythiakvistar från mamma som gått av i vinter från hennes buske. Har plockat lite vide här invid tomten. Så lite pyssel har jag ägnat mig åt och visst blir det mysigt. I helgen ska jag börja påskpynta lite för nästa helg är det ju påsk. Det är härligt! Hoppas det blir bra väder.



Äppelträden bara väntar på att få knoppa sig. En liten scilla tränger upp bland bladen. Har liksom ett blad som ett paraply. Coolt! Och de gula krokusarna lyser mot de torra löven.



Mina fina St Paulior mår bra än. De har fått flytta över i den söta korgen jag fick av Ullis när jag fyllde år. Visst blev det fint. Murgrönan som står bredvid var i korgen tillsammans med en rosa Primula som var vit när vi kom hem från Thailand. Pillan hade vattnat våra blommor när vi var bortresta och blomman ändrade färg. Vet att Primilor kan göra det, men visst är det märkligt. Den lever än, men är inte så pigg. Ska snart få komma ned i jorden ute.

Några gula orkidéer från Thailand lever än. Visst är de söta. Hoppas de håller sig till påsk för de har ju rätt färg för det.

Det andra köksfönstret fick en liten makeover också. Tog en sjal/duk som jag köpte när min svägerska Anette hade sin heminredningsaffär i Pillans garage och gjorde den till en gardin. Mera blåbärsris från mamma och pappas tomt och så några videkvistar här nedanför tomten. Visst blev det fint!


RSS 2.0