Vårkänslor



Har ni vårkänslor? Det har jag. Jag såg årets första blåsippa i lördags morse när jag och Pillan var ute på vår morgonpromis. Hittade den på vanliga stället, där jag alltid ser årets första. I Britt och Orwars slänt. Där lyser det alltid blått på våren.

Titta vilka härliga blommor! Pärlhyacinterna är såååå fina, tycker jag. De står i en kruka som fanns kvar här i huset när vi köpte det. Visst är den gullig!

Köksfönstret har kvar S:t Pauliorna som jag visat tidigare. Ser ni vad de har blivit ljusa. Lustigt, men fina är de fortfarande.

I vasen med rosa kryssantemum står också en avbruten kvist från min Magnolia. Är nyfiken på om de knoppar som finns på den kommer att öppna sig eller om de torkar innan. Vore ju läckert att ha Magnoliablommor här inne och snart även ute.

Orkidéerna som står 2 st i en oval kruka köpte jag på Plantagen i fredags för 49 kr styck. De hade 25-årsjubileum och det fanns kvar så då passade jag på. Så härlig färg, tycker jag.

Orkidéerna i vas köpte jag i Thailand. Förutom de som är mörklila. De fick jag av mina fina syskonbarn, Emmelie och Veronica, på min födelsedag. En av dessa står faktiskt fortfarande. Snart 2 månader sedan. Otroligt lång hållbarhet på orkidéer.

Måste berätta vad jag mer fick av Emmelie och Veronica. Fish-spa! Har ni testat det? Lite läskigt, men oj vilka lena fötter vi fick. Det var jag och Veronicas mamma Åsa som fick detta i födelsedagspresent. Och så var Emmelie och Veronica med också. Vi satt alla 4 med fötterna i ett akvarium, typ. Fiskarna dammsög våra fötter i en halvtimme. När det var klart fick vi var och en fötterna insmorda och masserade. Jätte skönt! En jätte rolig och spännande födelsedagspresent. Vi sa att det var roligt med presenter som "upplevelser" och att man gör saker tillsammans. Mera sån´t får det bli, bestämde vi. Dagens upplevelse avslutades med smarrig lunch och mycket "skit-snack". Faktiskt! Med betoning på "skit".

Mickes goda semlor!



En gång om året bakar min man, Micke. Till sin födelsedag. Han fyller egentligen år bara vart fjärde år. 29 februari. Men när det inte är skottår så firar vi honom den 28 februari. Och då är det ju tid för semlor.
I år så blev det Leilas recept. Undrar vart han har fått det receptet ifrån? ;)

De blev supergoda och han fick många komplimanger på kalaset för dem. Här kommer receptet:

18 st

Vetedeg
1 msk kardemummakärnor
3 dl mjölk
50 g färsk jäst
1,5 dl strösocker
1/2 tsk salt
150 g mjukt smör
1 ägg
11-12 dl vetemjöl

Fyllning
400 g mandelmassa
1 skvätt mjölk
8 dl vispgrädde

Ägg till pensling
Florsocker

Stöt kardemummakärnorna fint i en mortel och värm med mjölken tills den är fingerljummen. 37 grader.
Smula ned jästen i en bunke och lös den med mjölken, strösocker, salt, smör och ägg.
Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg.
Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek i ca 45-60 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader.
Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och baka ut till 18 st runda bullar.
Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper.
Jäs en gång till, ca 45-60 minuter.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda dem i mitten av ugnen i 6-7 minuter. Låt svalna.
Skär av toppen på bullarna och gröp ur innanmätet.
Rör innanmätet krämigt med riven mandelmassa och en skvätt mjölk.
Fyll semlorna med mandelmasseröra, spritsa över grädde och lägg på locket.
Pudra med florsocker.

Sedan är det bara att ladda en stor kopp kaffe och sätta tänderna i semlan. Mums!

Lycka till!

Bilderna är från Mickes kalas i år. Det bjöds också på gaffelkakor, Gullans kakor/Mickes godingar, chokladbiscotti, bullar och syltgrottor.



Rasmus klarade körkortet!



Fredagen den 18 mars fyllde Rasmus 18 år. På måndagen den 21 mars skrev han teoriprovet och körde upp för sitt efterlängtade körkort. Och han klarade det. Vilken lycka! Bilden är från hans 18-årsdag, Ball-breaker där vi hade lite födelsedagskalas.

Jag är så himla stolt över min fina son! Han är "grym"! (ett uttryck som han själv använder)

Thailand



Bilderna talar för sig själva! Eller hur? Vilket land. Vilket paradis. Det var verkligen lika bra som vi trodde. Vi hade höga förväntningar, men vi blev INTE besvikna. Underbart klimat, god mat, trevliga människor, enkelt. Allt var så lätt. Vi trivdes verkligen jätte bra. Hade gärna stannat en vecka till - minst.

Kalas för 18-åringen




Vi hade lite hemmakalas också förstås.

På fikabordet bjöds det på snickerskaka, rocky road, bullar, chokladbiscotti, mördegskakor, morotskaka och chokladtryffeltårta. Mums!

Rasmus 18 år



Ja, då har vi en son som är myndig. Känns jätte konstigt och häftigt samtidigt. Tänk vad åren går fort. Det inser man just såna här dagar.

Dagen firades vill jag lova. Kusin Veronica hade roddat överraskningskalas på Ballbreaker med 3-kamp och mat. Hon hade kontaktat nära och kära och många kom och var med och firade och tävlade. Jätte roligt! Rasmus var jätte glad och givetvis överraskad. Han trodde att vi familjen och Värmlänningarna skulle ut och äta. Och det gjorde vi ju, men det kom ju många fler. Tack alla ni som kom och firade med oss och jätte tack till Veronica som orkade rodda och fixa med allt detta. Rasmus tyckte att kvällen var "grym". Olle, Ann-Louise och Matilda kom ända från Kil i Värmland för att vara med denna dag. Det värmer hjärtat!

RSS 2.0