På önskemål från min kära kusin Ullis!



I somras på Emmadagen hade vi extra fint främmande. Så passande passerade min kusin Ullis och hennes man Mats och deras dotter Hanna Vidja när de skulle ut på sommarsemester. De bor annars i Luleå så det blir ju dessvärre inte att vi ses så ofta. Av alla kakorna på bordet hittade de en favorit och den ska ni nu få recept på. Ni ser dem på bilden längst till vänster, på tårtfatet av glas.

Det är Leilas (förstås) "hi-hat cupcakes" från boken "a piece of cake":

12 st

1 sats chocolate cupcakesmet
3 ägg
2,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl gräddfil
2 msk kallt kaffe
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
4 msk kakao
1 nya salt
100 g mörk 70%:ig choklad

Smält smör, häll i gräddfil och kaffe och blanda med äggsmeten (ägg, socker och vaniljsocker). Blanda vetemjöl, bakpulver, kakao och salt och vänd ner det i smeten. Smält den mörka chokladen och rör i smeten. Gräddas i muffinsformar (tips för snygga muffins är att ha muffinsformar i en muffinsplåt, då får de rätt form och pyser inte ut och över kanten på pappersformen utan blir höga och snygga istället) i mitten av ugnen i 175 grader ca 15 minuter.

Frosting/maräng
6 äggvitor
8,5 dl socker
Saft av 1 citron
2 tsk vaniljsocker

Blanda äggvitor, strösocker och saft av en citron i en rostfri bunke. Vispa fluffigt. Sätt bunken i ett vattenbad (över kokande vatten). Vispa tills sockerkristallerna smält och det blir luftigt som maräng. (ta elvispen, jag körde för hand första gången, trodde jag skulle bli tokig, detta tar lite tid nämligen) Du ska kunna se tydliga spår efter vispen. Ta bort bunken från vattenbadet och vispa ner vaniljsocker. Vispa med elvisp ytterligare några minuter tills marängen tjocknat och svalnat. Använd en sprits och spritsa marängen i toppformade spiraler på cupcakesen. Lämna cirka en centimeter runt kanten. Låt stelna i kylen.

Chocolate coating
350 g 70%:ig mörk choklad
3 msk matolja

Hacka chokladen och smält den i vattenbad tillsammans med oljan. Häll över chokladen i en liten skål och låt svalna. Ta ut cupcakesen från kylen och doppa varje marängtopp i smält choklad. Pensla på mer choklad om det saknas någonstans. Låt stelna i kylen ca 30 minuter.

Dessa cupcakes är jätte goda och dessutom jätte snygga. Jag älskar att köpa fina formar. Indiska brukar ha, men du kan även hitta på Åhléns och Lagerhaus.

Lite pyssel att baka dessa bakelser, men oj så goda de är! Så lycka till, berätta gärna hur det gick.

Kram från lilla bagerskan!


Din kommentar
Postat av: kusin

Tack älskade du! ska verkligen försöka ta mig an den utmaningen vid bästa möjliga tillfälle. Verkar hyfsat avancerat men det är det värt :)

tack än en gång

Puss <3

2011-02-25 @ 10:32:23

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0