På önskemål från min kära kusin Ullis!



I somras på Emmadagen hade vi extra fint främmande. Så passande passerade min kusin Ullis och hennes man Mats och deras dotter Hanna Vidja när de skulle ut på sommarsemester. De bor annars i Luleå så det blir ju dessvärre inte att vi ses så ofta. Av alla kakorna på bordet hittade de en favorit och den ska ni nu få recept på. Ni ser dem på bilden längst till vänster, på tårtfatet av glas.

Det är Leilas (förstås) "hi-hat cupcakes" från boken "a piece of cake":

12 st

1 sats chocolate cupcakesmet
3 ägg
2,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl gräddfil
2 msk kallt kaffe
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
4 msk kakao
1 nya salt
100 g mörk 70%:ig choklad

Smält smör, häll i gräddfil och kaffe och blanda med äggsmeten (ägg, socker och vaniljsocker). Blanda vetemjöl, bakpulver, kakao och salt och vänd ner det i smeten. Smält den mörka chokladen och rör i smeten. Gräddas i muffinsformar (tips för snygga muffins är att ha muffinsformar i en muffinsplåt, då får de rätt form och pyser inte ut och över kanten på pappersformen utan blir höga och snygga istället) i mitten av ugnen i 175 grader ca 15 minuter.

Frosting/maräng
6 äggvitor
8,5 dl socker
Saft av 1 citron
2 tsk vaniljsocker

Blanda äggvitor, strösocker och saft av en citron i en rostfri bunke. Vispa fluffigt. Sätt bunken i ett vattenbad (över kokande vatten). Vispa tills sockerkristallerna smält och det blir luftigt som maräng. (ta elvispen, jag körde för hand första gången, trodde jag skulle bli tokig, detta tar lite tid nämligen) Du ska kunna se tydliga spår efter vispen. Ta bort bunken från vattenbadet och vispa ner vaniljsocker. Vispa med elvisp ytterligare några minuter tills marängen tjocknat och svalnat. Använd en sprits och spritsa marängen i toppformade spiraler på cupcakesen. Lämna cirka en centimeter runt kanten. Låt stelna i kylen.

Chocolate coating
350 g 70%:ig mörk choklad
3 msk matolja

Hacka chokladen och smält den i vattenbad tillsammans med oljan. Häll över chokladen i en liten skål och låt svalna. Ta ut cupcakesen från kylen och doppa varje marängtopp i smält choklad. Pensla på mer choklad om det saknas någonstans. Låt stelna i kylen ca 30 minuter.

Dessa cupcakes är jätte goda och dessutom jätte snygga. Jag älskar att köpa fina formar. Indiska brukar ha, men du kan även hitta på Åhléns och Lagerhaus.

Lite pyssel att baka dessa bakelser, men oj så goda de är! Så lycka till, berätta gärna hur det gick.

Kram från lilla bagerskan!


Rasmus favorittårta - Chokladbiskvitårta



Detta blir som en stor jätte chokladbiskvi, så gillar du det är detta något du måste testa. Lite pysslig att göra, men inte svårt. Det är den tårtan som är närmast i bild.

Botten
1,5 dl mald mandel
3 äggvitor
2,5 dl socker
1 dl ströbröd

Vispa äggvitan styv, vänd i sockret i två omgångar. Vispas blankt. Blanda i ströbröd + mandel. Grädda på bakplåtspapper i en form med löstagbar kant i 175 grader i nedre delen i 30 minuter. Låt svalna.

Tryffelkräm
225 g milda
3,5 dl florsocker
3 äggulor
4 msk kakao
2 tsk snabbkaffe (kan dubblas)
1 msk vaniljsocker

Rör socker och fett och sedan äggulorna, en i taget. Rör i resten. Låt kakan vara kvar i formen och fyll på med tryffelsmeten. Frys i ca 1 timme.

Smält 100 g mörk choklad och bred snabbt över den frysta kakan. Gör mönster med gaffel, om så önskas. Frys en liten stund till och lossa sedan kanten.

När tårtan varit i frysen, ta ut den ca 1,5 – 2 timmar före den ska serveras. Sedan in i kylen, godast att äta kall.

Om man vill kan man garnera med jordgubbar, physalis och florsocker.

Sedan är det bara att mumsa på!

Denna tårta brukar vara en riktig succé, men då måste man ju vara en liten sockerråtta förstås, som gillar choklad och mycket sött! Slurp!


En middag hemma i vårt kök!



Hej på er!

Såhär ser det ut hemma när vi äter middag. Dock ligger inte katalogen från "Kjell & Company" där alltid, men det är heller inte helt ovanligt. Bilden är nog tagen i våras, typ efter påsk. Ser att jag har gula blommor i fönstret så det är nog lite påskblommor. Visst är tallrikarna fina? De har jag köpt på loppisar när jag hittat på dem. Älskar dem. Är Gustavsbergs serie "Asiatic" (tror de heter så).

Hur är det med er då? Bra, hoppas jag. Kallt ute, men det är ju otroligt vackert, tycker jag.

Ska lägga in ett recept på en smarrig tårta strax, så håll utkik!

/ Kramar Moni

Rasmus ungspannkaka!



Rasmus är världsmästare på ungspannkaka! Titta på den här bilden. Visst ser det smarrigt ut! Här har han dessutom fyllt den med fetaost och skinka. Mums! Om jag får bestämma vill jag även ha lite färska tomater i, det tycker jag blir så gott. Om pannkakan inte är fylld tycker jag det är jätte gott med keso och stenbitsrom till.

3 dl vetemjöl (eller 2 dl vetemjöl och 1 dl grahamsmjöl)
0,5 tsk salt
6 dl mjölk
3 st ägg
1 msk smält smör

Gräddas i ugnen på 225°C.


Mina fina barn!



Visst är de goa! Mina fina och otroligt underbara barn! Blir alldeles varmt i hjärtat när jag ser på dem. Tänk att kärlek kan vara så otroligt stark och gripande.

Rasmus och Lisa - jag älskar er av hela mitt hjärta. Det finns ingen som jag kommer att älska mer än er.

Moders/faderskärleken till sina barn är starkare än all annan kärlek. Eller vad säger ni andra mammor och pappor?

Kul!



Var inne och kollade statistiken på min blogg. I måndags hade 80 personer varit inne och kollat. Kul! :) Skulle vara kul om fler gjorde sig till känna och kommenterade också. Säg gärna vad ni tycker. Det skulle jag uppskatta.

Titta på bilden här då. Visst är den härlig. Den är från London Eye. Vi var i London på sportlovet 2010 med familjen. Vi åkte från ett kallt och vintrigt Sverige och kom till våren i London. Krokusarna blommade och solen värmde. Vi var där i 5 dagar och hade jätte fint väder alla dagar. Vi var jätte duktiga och fota de första 4 dagarna och så näst sista dagen "råkar" Micke radera alla bilder från kameran!!!!! Vi var gråtfärdiga allihopa och hade svårt att sova på natten. Men tur i oturen så hade Lisa varit flitig att fota med sin nya mobil. Så den här bilden kommer från hennes mobil. Men det var som Lisa sa också, klok som hon är "vi får bevara bilderna i minnet". Så sant! Men visst blir man ledsen när man gör en sån tabbe och Micke-stackarn mådde ju så dåligt. Vi hade underbara dagar i London och shoppade så vi hade svårt att hålla vikten när vi klev på planet (flög med Ryan Air - ni vet - massor med hållhakar för att hitta fler sätt att göra flygbiljetten dyrare). Men det gick! Kul och härligt hade vi och massor med fint med oss hem! Vi landade i Nyköping mitt i natten och det var full vinter fortfarande - svårt att fatta när man kom från ett vårligt London - och övningskörande Rasmus körde de 12 milen hem. Mamma Moni somnade gott i baksätet.

Och så riktiga julafton....



Mycket jul nu, men jag blev så sugen på att dela med mig av dessa också när jag äntligen fått ordning på kamera, hårddisk och dator. Julafton firas hos oss. På förmiddagen har vi en ny tradition sedan 2 år tillbaka. Då kommer våra nära och kära vänner Nina och Micke till oss med sina döttrar och ev resp. Vi ses i växthuset, dricker skumpa och äter skinkmacka och saffranspannkaka. Jätte mysigt! På eftermiddagen kom i år mina föräldrar, min syster Mariann, hennes bägge barn Emmelie (som gav idén att jag skulle börja blogga) och Kristoffer, Emmelies kille Patrik kom lite senare på kvällen, min brorsdotter Veronica och hennes underbara lilla hund - Ulf-Henry. Han sov hos oss dessutom natten till julafton för Veronica jobbade först på julafton innan hon kom till oss. Så mysigt att ha Henry här. Han är världens goaste och till och mina hundkänslor som jag inte visste fanns har blomstrat upp.
Är så glad att alla dessa underbara personer vill komma hem till oss och förgylla vår julafton. Hoppas den traditionen håller i sig i måååååånga år.

Pysslig mamma



Pyssligheten har jag nog ärvt av min mamma. Titta här! Pepparkakshuset har hon gjort. Vi får ett varje jul av henne och jag måste säga att de blir snyggare och snyggare med åren.
Kudden som ni ser fram- och baksida på har hon sytt av Lolous gamla favoritklänning. Visst är den fin! Denna kudde är nr 2 av klänningen. Nr 1 har Lolou själv fått och hon blev så förtjust i den att hon bad mamma sy en till Anette också. Sagt och gjort, här är den. Man ser kanske inte så bra hur den är sydd, men den är gjord i lappar som liksom står upp lite som flikar. Svårt att förklara, men den är en speciell lappteknik som mamma lärt sig på kurs.

Kolla in barnens ögon....



Och tänk vi hade varit så snälla så tomten kom också. Gissa om han var snäll då? Ja, det var han. Jätte snäll. Och hoppa för att få paket fick vi göra också. Precis som min pappa gjort med oss i alla år.

Rislykta!



Här skickar vi iväg en rislykta. Min Lisa släpper iväg den och Micke och John kollar så att allt går rätt till.

Lite bilder från "lilla julafton"



Såhär såg det ut hos oss när vi hade lilla julafton. En tradition som vi haft så länge vi bott i detta hus. Har berättat om detta tidigare så med risk att bli tjatig så stoppar jag där. Människorna har bestått i alla år och har förökat sig och det är underbart. Vårt hus har blivit större och vi har ju även byggt växthuset, som nu är med för andra julen. Tycker det är så mysigt att vara där. Vi har en fotogenkamin som värmer oss därinne så det blir ganska behagligt även om det är kallt ute.

Lite fler bilder hemifrån oss!



Lite gott och blandat hemifrån oss. Hjärtat med "kärlek" i är en present från min kompis Helene. När jag tänder ljuset bakom så lyser ordet igenom hjärtat. Jätte fint! "Kärringen" som jag kallar henne (bysten i fönstret) fick jag i present från min familj. Köpte en annan "kärring" till Cattis och Roger när de flyttade in i sin nya lägenhet och har sedan dess trånat efter ha en egen "kärring". Och nu fick jag det i födelsedagspresent! Tack snälla familjen! Lampfoten bredvid "kärringen" har jag köpt på favoritaffären Årstiden (adress Drottninggatan i hörnet du rundar när du går in på Centralbadet, har du inte varit där - ÅK - du kommer inte bli besviken) för några år sedan. Älskar den fortfarande.

Idag har det bakats igen!



Hej!

Är hemma med förkylda Lisa idag igen. Passar på att baka till killarna i familjens födelsedagar. Micke fyller år 29 februari, men i år är det ju inte skottår så då firar vi den 28 februari. Fast i år firar vi inte ens då för i år får det bli kalas söndagen den 27 februari. Vet ni varför? Jo, den 28 februari drar vi till Thailand med våra kära vänner Nina, Micke och Johanna. Ska bli  underbart! 2 dagar efter vi kommer hem fyller Rasmus 18 år (hjälp, vart tog åren vägen....) så det är bäst att ladda lite gott i frysen även till denna dag. Kanske är lite jetlegged när vi kommer hem också. Vet dock inte hur vi kommer fira 18-åringen. Kanske blir ute på resturang, men några fikagäster kommer säkert till helgen efter annars och då är det bäst att ha lite gott hemma.

Idag fick det bli vanilj- och chokladbullar efter sonens önskemål. Recept kommer här:

200 g smält smör
3 dl vatten
3 dl mjölk
Värms till 37 g.
100 g jäst
15 dl vetemjöl
2 dl socker
3 tsk bakpulver
3 tsk kardemumma

Dessa bullar behöver bara jäsas en gång. Blanda ihop degen och jäs i en bunke med lock i diskbaljan med varmvatten. Då går det fort. Sedan bakar du ut bullarna och kan sedan grädda dem direkt om du har bråttom. Har du inte det kan du självklart jäsa dem en gång till. Behövs inte så lång stund. Du kommer märka hur fort det går. Det är ju mycket jäst + bakpulver i denna deg så det är inte så konstigt.

Denna gång fyllde jag halva degen med hackad mörk choklad, mörkt muscovadosocker och smält smör. Andra hälften med smält smör, florsocker och vaniljsocker. Slurp!

Jag gjorde en morotskaka också, men den får glasyren när den kommer ur frysen.

Sedan bakade jag Mickes favoritkakor. Ett recept jag fått från min svärmor Marianne. Hon har kallat dem för "Gullans kakor" eller numera "Mickes godingar". Såhär gör jag dem:

2 hg smör
2 dl socker (hade slut på vanligt strösocker idag så det fick bli råsocker strö)
1 äggula
1 msk kanel
2 tsk bikarbonat
1 msk sirap
4-5 dl mjöl

Allt blandas och klickas sedan ut på plåten. Gräddas i 175 g i ca 10 minuter.

Lycka till nu!

/ Kram från lilla Bagerskan!

Fina tulpaner från min älskling på alla hjärtans dag!



Visst är de fina! Vasen som de står i är också efter Mickes mormor Elsa. Den står framme nästan alltid sedan vi fick den. Älskar den! Älskar min gubbe! / Puss!

Lite bilder från vårt lilla hus



Första bilden är från vårt badrumsfönster. Där har jag blandat loppisfynd och lite nya flaskor som bl a min fina Cattis köpt till mig. Fotogenlampan på bild 2 är också ett arv från Mickes mormor Elsa. Visst är den fin! Vi brukar tända den på kvällarna och den ger så mysigt sken. Bild nr 3 är taget i hallen utanför Lisas rum. Bild nr 4 och 5 är från vårt sovrum. Världens minsta. Precis att en 140 cm säng går in och ca en halvmeter runt om så man kan gå runt sängen. Visst är byrån och pigtittaren fina. Byrån hittade jag för några år sedan i Skogås för 200 kr. Pigtittaren köpte jag när jag var på SPA i april 2010 med mina goa väninnor Stine och Sussan. Vi stannade till på en loppis och där stod den fina pigtittaren och väntade på att jag skulle köpa den. Kom inte ihåg vad jag betalade, men tror det var ca 200 kr också. Bild nr 6 är från vårt lilla köksfönster där krokusen kämpar fram sina blommor till oss så vi ska få titta på dem och längta ännu mer till våren. Bild 7 är också från köksfönstret där fina S:t Paulior sprider sin skönhet. Bild 8 är en liten minnesplats vi har här hemma för Mickes pappa Gösta (som gick bort för snart 3 år sedan). Mossan som ligger bredvid ljuset är från hans favoritplats på jorden - Risö. Och till sist, bild nr 9, min fina älskade Lisa. Genomförkyld och idomin runt näsan. Men lika söt ändå. Hon såg när jag visade bilden för henne att fårskinnet som ligger över ryggstödet ser format ut som ett hjärta. Det är ju passande för en så hjärtlig och älskad dotter - eller hur!

Puss och kram på er, nu ska vi fika!

Så vackert ute!



Men oj så kallt! 26 minus hade vi i Vidjaskogen i morse. Burr! Vattnet i köket har frusit. Brukar göra det när det blir sådär kallt. Och Micke blir förbannad. Jag tycker inte det är några större problem, det funkar ju i badrummet och det är ju bara bära bunkar med varmvatten från badrummet upp till köket när vi ska diska. Vore värre om det inte funkade i badrummet. Sedan när sommaren kommer så brukar jag påminna om han kanske ska isolera den där lilla rörsnutten upp till köket ifall att det blir en kall vinter. "Det är ingen panik med det", brukar jag få till svar då. Suck! Ändå är det han som glömmer och dessutom blir arg när det fryser. Ganska komiskt egentligen!

Titta vilka fina fynd jag gjorde i fredags.....



...på Hannas Trädgård (Ågestavägen). De ska tyvärr lägga ned verksamheten vilket är jätte tråkigt. Men jag fick shoppa billigt och piffa mitt hem lite.

Alla hjärtans dag



Kram till er på alla hjärtans dag idag! Har varit hemma och vab:at med en förkyld Lisa så då passade vi på att baka små bakelser. Kladdkaka i botten och så är det vispad grädde på med de här söta små hjärt-non-stop på. Gjorde några extra till mormor och morfar också.

Här kommer receptet:

2 ägg
2 dl strösocker (jag tog mörkt muscovadosocker)
1 tsk vaniljsocker
50 smör (smält)
1/2 dl matolja
1 dl ljus sirap
2 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 tsk bakpulver
1 nya salt
100 g mörk choklad (smält)

Vispa ägg och socker för sig. Blanda de torra ingredienserna för sig och sedan ihop med äggsmeten. Smält smör och blanda med olja och sirap. Smält chokladen och rör ned i smeten. Gräddas i mitten av ugnen på 175 g i ca 12 minuter. Låt dem svalna. Vispa lite grädde och lägg på och dekorera med bär eller godis. Mums!




Sälen - har också en stor plats i mitt hjärta!



Varje år, oftast vecka 13, åker jag och mina Bimbotjejer till Sälen - Barren. En resa vi gjorde första gången 1998 och har gjort alla år sedan dess. Där trivs vi verkligen jätte bra. Det är en resa som är bra för alla sinnen - mest för själen. Oj, vad vi trivs där. Snart är det dags att åka dit - längtar! I detta härliga Bimbogäng har vi alla ett klubbnamn. Mitt är "Marängen". Visst är det fint? Jag gillar det helskarpt.

Mera påsk....



Såhär kan det se ut hemma hos oss i påsk.... Längtar!

Påsken 2010



Hej på er!
Nu när jag kommit igång med att ladda upp bilder får ni se lite gammalt ibland också. Dessa bilder är från påskmiddag 2010 hemma hos oss. En tradition som vi haft i många år. Vi leker, dricker äggtoddy, har äggjakt, letar påskägg och äter massor med traditionsenlig påskmat med våra kära vänner. Visst låter det härligt! Och tänk, snart är det påsk igen!
/ Kram till er!

Lite passé nu, men här kommer lite bilder från hur vi hade det hemma i jul!



Hjärtat är i metall och fint i sig, men jag julpiffade det med lingonris och ett rött sammetsband. Kökssoffan har vi ärvt från Mickes mormor som tyvärr gick bort i februari 2010, nästan 94 år gammal. Men titta vad fin den är och vi är så glada att ha ett så fint minne hemma hos oss från en fantastisk och kärleksfull människa - gammelmormor Elsa - som inte gick annat än älska. Är så glad att jag fick lära känna henne och ha henne som min extramormor i 22 år. Kristallkronan har jag julpiffat med lite fusklummel. Lummel är ju fridlyst och svårt att hitta, så det fick bli denna istället. Vet ni att det finns en ljungsort förresten som växer ofta nära vatten. Och vet ni vad den heter? Strand Ljung = Strandljung. Visst är det coolt! Sista bilden är från en morgon före jul när jag stod och skurade badrummet och det knackade på dörren och vi fick träffa vår nye släkting Rufus. Tack Eva för att du delar med dig av bröderna Fluff till oss.

Julmarknad på Siggesta gård




En härlig lördag i december stack vi till Siggesta Gård på julmarknad. En snöig dag, men oj vad mysigt. God lunch och fika fick vi där också + att vi köpte med lite godsaker och annat skoj hem.

Jag bakar Leilas morotskaka och filmjölksbröd

Hej på er!

Kolla kolla! Impade? Jag är ganska impad själv. Inte av bakandet, men att jag (med Mickes hjälp...) fått in lite färska bilder här.

I dag har jag bakat morotskaka som vi ska ha med på lördag när vi ska till Lisas bästis Sofie med familj på middag. Brödet blev jag bara sugen på att baka. Det luktar så gott här hemma idag! Snöigt och busväder ute och mys här inne med tända ljus och full rulle i köket. En härlig kväll!

Recepten är från Leilas "a piece of cake" och kommer här:

"Världens bästa morotskaka"
3 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
3 tsk bakpulver
1 1/2 tsk malen kanel
1 tsk malen kardemumma
1/2 tsk malen ingefära
1 nypa salt
1 1/2 dl solrosolja
4 1/2 dl rårivna morötter

Gräddas i 150 g i mitten av ugnen ca 55 minuter.

"Creme cheese topping"
60 g mjukt smör
4 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
Skal av 1 lime (hade inte det hemma så jag tog citron)
100 g philadelfiaost

Vispa allt krämigt. Bred över den avsvalnade kakan.

"Turbosnabb filmjölkslimpa"
4 1/2 dl filmjölk
1 dl mörk sirap
1 dl torkade aprikoser eller fikon (jag tog aprikoser idag för det hade jag hemma)
1 dl hasselnötter (hade inga hemma + många är allergiska, tog valnötter istället)
1 dl russin (tog mina favoritrussin - de gröna - slurp - kan varmt rekommenderas)
1 dl vetekross
1 dl rågkross (hade inte vetekross så jag tog 2 dl rågkross istället)
1 dl havregryn
2 1/2 dl grovt rågmjöl (hade bara finmalet, det går nog bra....)
3 dl vetemjöl (hade dinkelmjöl - ska ju vara nyttigare så jag tog det)
1 dl krossade linfrön
1 dl solrosfrön
1 1/2 tsk salt
1 1/2 tsk bakpulver
1 1/2 tsk bikarbonat
2 tsk brödkryddor (hade inga hemma, men jag hade fänkål så jag tog 1 tsk av det)

Allt blandas. Haka nötterna och aprikoser/fikon. Blanda sist i sirap och filmjölk. Klä en avlång brödform med bakplåtspapper. Fyll formen med smeten och strö över havregryn (jag tog sesamfrön istället för det var jag sugen på). Gräddas i ca 45 minuter i 200 g i mitten av ugnen.

Har ju inte provsmakat något av det och har inte gjort just dessa recept förut så jag får berätta sen vad jag tycker. Har dock provsmakat creme cheese toppingen och den var supersmarrig. Gjorde en annan morotskaka till min födelsedag och den toppingen var inte alls lika god, så det verkar lovande det här!


RSS 2.0